Για να σας εξασφαλίσουμε άψογη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Το κατάλαβα | Μάθετε περισσότερα

Ανατομία ρολογιού

Λουρί / Μπρασελέ

Το μέσο που το ρολόι στέκεται στον καρπό μας, λέγεται λουρί ή μπρασελέ. Κατασκευάζεται από ποικιλία υλικών (δέρμα, πλαστικό, ατσάλι, τιτάνιο, κεραμικό) και σχεδιαστικά δεν υπάρχει όριο στην εμφάνιση τους.

Μήκος Πιασίματος

Μήκος πιασίματος είναι το μήκος ενός ρολογιού από άκρη σε άκρη. Το μέγεθος των ανδρικών ρολογιών κυμαίνεται συνήθως από 17 έως 25 cm. Στα γυναικεία ρολόγια, λόγω μικρότερης διάστασης του καρπού, το συνολικό μήκος πιασίματος κυμαίνεται από 15 έως 20cm. Η ρύθμιση του μεγέθους στο λουράκι γίνεται σφίγγοντας ή χαλαρώνοντας τον τοκά στις τρύπες που είναι ανοιγμένες στη μία μεριά του λουριού ενώ στο μπρασελέ η μεταβολή του μεγέθους επιτυγχάνεται με την προσθήκη ή την αφαίρεση μοτίφ (κομμάτια).

Στεφάνι

Το στεφάνι βρίσκεται στο επάνω μέρος της κάσας, περιμετρικά του κρυστάλλου. Συνήθως το υλικό κατασκευής του είναι όμοιο με αυτό της κάσας, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επάνω στο στεφάνι μπορούν να τοποθετηθούν διάφορες ενδείξεις όπως είναι αυτή του ταχυμέτρου ή των λεπτών της ώρας. Σε κάποια ρολόγια, το στεφάνι διακοσμείται με ζιργκόν ή διάφορους πολύτιμους λίθους (μπριγιάν, ρουμπίνια κτλ.)

Περιστρεφόμενο Στεφάνι

Το στεφάνι μπορεί να είναι περιστρεφόμενο είτε προς μία κατεύθυνση (uni-directional ) η οποία είναι πάντα αντίθετη της φοράς των δειχτών, είτε να περιστρέφεται ελεύθερα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (bi-directional) το οποίο έχει χρήση κυρίως για μαθηματικό υπολογισμό μεγεθών όπως είναι υπολογισμός καυσίμου κτλ.

Κάσα

Η κάσα είναι το κεντρικό σώμα του ρολογιού πάνω στην οποία πιάνει το λουρί ή το μπρασελέ, το κρύσταλλο, το στεφάνι και μέσα της τοποθετείται ο μηχανισμός του ρολογιού. Το υλικό κατασκευής της κάσας ποικίλει με σύνηθες υλικό το μέταλλο ή το πλαστικό. Το καπάκι της κάσας μπορεί να είναι κουμπωτό ή βιδωτό και συνήθως κατασκευάζεται από ατσάλι ή πλαστικό. Πολλές φορές στο καπάκι της κάσας είναι τοποθετημένο κρύσταλλο (κυρίως σε αυτόματους μηχανισμούς ή μηχανισμούς KINETIC) για να φαίνεται ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού.

Ύψος Κάσας

Το ύψος της κάσας είναι η απόσταση μεταξύ των ακραίων σημείων (πάνω – κάτω) στα οποία προσαρμόζεται το μπρασελέ ή το λουράκι.

Πάχος Κάσας

Το πάχος της κάσας (σε mm) είναι η απόσταση μεταξύ της άκρης του κρυστάλλου και του καπακιού.

Διάμετρος κάσας

Η διάμετρος της κάσας είναι η απόσταση μεταξύ της άκρης του εξωτερικού στεφανιού και της διαγωνίου απέναντι πλευράς. Μετριέται σε mm.

ΕΙΔΗ ΚΟΥΜΠΩΜΑΤΩΝ

1. ΛΟΥΡΙ

2. ΜΠΡΑΣΕΛΕ

Οι μηχανισμοί των ρολογιών, χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες

ΜΗΧΑΝΙΚΑ

Τα μηχανικά ρολόγια διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

  • ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ - Ο συγκεκριμένος τύπος μηχανής θέλει καθημερινό κούρδισμα.
  • ΑΥΤΟΜΑΤΟ - Το μόνο που χρειάζεται για να δουλεύει είναι κίνηση.

Οι παραπάνω δύο τύποι μηχανών, μπορεί να μας δείχνουν μόνο την ώρα ή και την ημερομηνία ή και την ημέρα καθώς επίσης να έχουν και πιο σύνθετες λειτουργίες όπως αυτόματο ημερολόγιο, GMT, χρονογράφος, ξυπνητήρι κλπ.

QUARTZ

Ο συγκεκριμένος τύπος μηχανής διακρίνεται στις εξής κατηγόριες

  • ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ – Το μόνο που χρειάζεται για να δουλεύει είναι μία μπαταρία με διάρκεια ζωής από 1 έως 3 χρόνια.
  • KINETIC– Στο συγκεκριμένο τύπο μηχανής η μπαταρία είναι πυκνωτής στον οποίο συσσωρεύεται ενέργεια από την κίνηση του ρολογιού. Αν το φοράμε συνεχώς , ο πυκνωτής αλλάζεται από 5 έως 7 χρόνια.
  • ECO - DRIVE / ΗΛΙΑΚΟ/ SOLAR POWER – Ο συγκεκριμένος τύπος έχει πυκνωτή ο οποίος όμως φορτίζει μέσω κυψελών από φως (λάμπας ή του ήλιου) και έχει επίσης διάρκεια ζωής 5 έως 7 χρόνια.

Επίσης οι παραπάνω τύποι μηχανών μπορεί να έχουν απλή ένδειξη ώρας έως και πιο σύνθετες λειτουργίες όπως χρονόμετρο, perpetual calendar, alarm και άλλα.

Αυτή η κατηγοριοποίηση έγινε με βάση την τροφοδοσία της μηχανής με ενέργεια. Υπάρχει άλλη μία κατηγορία που αφορά τον τρόπο εμφάνισης των ενδείξεων. Με βάση αυτό λοιπόν οι κατηγορίες είναι

  • ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
  • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΩΡΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ
Orologio.gr | © 2024 All rights reserved
Hosted and Developed by ASPX.gr
Γ.Ε.ΜΗ. 85270102000 | Αρ. Μητρώου Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 530/11
Aplha bank logos
Orologio.gr https://www.orologio.gr/images/logo.jpg Contact Details:
Main address: 403 Thivon Street, Aigaleo 12243 Greece
Tel:+30 210 5910370 , E-mail: sales@orologio.gr